Huize Stella bewoners (Pierre van de Lisdonk X Mina van Hirtum)

 

Pierre van de Lisdonk en Mina van Hirtum

Pierre van de Lisdonk en Mina van Hirtum (omstreeks 1910)

 

Petrus Godefridus Maria van de Lisdonk (Pierre) (eigenaar/bewoner 1902-1914)

Pierre werd geboren op 30 december 1878 te Goirle als zoon van Cornelis (Cees) van de Lisdonk en Johanna Maria (Anna) van Besouw. Hij trouwde op 5 augustus 1902 in Hilvarenbeek met de excentrieke weduwe Wilhelmina Felicia Maria (Mina) van Hirtum uit een Beekse orgelgeslacht. Mina werd geboren in Hilvarenbeek op 3 april 1880 als dochter van Antonius Franciscus van Hirtum en Marie Marie Alice Carlson uit Dinant. Pierre overleed te Vorst (bij Brussel) op 10 mei 1932. Mina overleed te Brussel op 4 april 1964.
Mina en Pierre kregen 4 kinderen: Kees, Johanna, Alice (Suzy) en Jan.


Zijn vader, Cees van de Lisdonk, werd in 1868 vennoot van diens broer Johannes Cornelis van de Lisdonk. Vanaf 1890 was Cees de enige firmant van de firma P.W. van de Lisdonk en Cie. Met zijn vrouw, Johanna Maria van Besouw, maakte hij reeds in 1874 een testament en samen stonden zij in 1902 borg voor hun zoon Pierre van de Lisdonk ten behoeve van de N.V. Crediet Vereeniging Amsterdam. Het betreft hier een lening van fl.10.000,00 (omgerekend ongeveer €4500,00) en geen hypotheek. Dit bedrag was bedoeld om een grote villa te laten bouwen.
Na het overlijden van Cees werd een inventaris opgemaakt, waaruit bleek dat er vorderingen waren “ten laste van het departement van koloniën in Den Haag, de N.V. Soerabajasche Machinehandel te Soerabaja, de N.V. Constructiewinkel der Vorstenlanden te Djokjakarta en de Machinen- en Werktuigenmij. de Vlijt te Semarang.” Aan zijn weduwe en zonen werd door de familieraad last en volmacht gegeven te samen als ieder afzonderlijk de zaken der firma waar te nemen en te behartigen. In de fabriek van de firma werd toen geweven op 189 getouwen.


In 1902 liet Pierre de villa bouwen aan de Kloosterstraat in Goirle. Het adres moet toendertijd zijn geweest Kloosterstraat B72. Later, toen de volgende bewoners (Frits en Stella) hun intrek hadden genomen werd de woning omgenaamd naar Kloosterstraat 12. De villa had toen nog geen eigen naam. Frits en Stella gaven het de naam ‘Huize Stella’. Waarschijnlijk trokken Pierre en zijn vrouw er op of direct na hun huwelijksdatum van 5 augustus 1902 in.


Drie jaar later, in 1905, na het overlijden van zijn vader, nam Pierre met zijn broer Johan het florerende bedrijf over. Echter, Johan was de ziel van het bedrijf en maakte, kort na de dood van zijn vader, een lange reis naar Nederlands Oost-Indië om het terrein te verkennen en expansie van de export-relaties te bewerken. Maar, Johan was ziek en keerde in 1908 terug naar Nederland, waar hij op 14 november overleed aan suikerziekte. Pierre moest als directeur alleen verder en volgens diverse hinderwet- en bouwvergunningen liet hij de stoomlinnenfabriek diverse keren verbouwen, zoals de stoomververij, garenmagazijn, verhogen van de bestaande prepareerinrichting en drogerij. Maar hij liet ook nog het voormalige café ‘de Nijverheid’ , gelegen tussen de panden no. 9 en 19, verbouwen tot kantoorlokalen, garenpakhuis, schaftlokaal en autogarage. In de toren kwam een waterreservoir voor de eigen watervoorziening, zoals wc’s, fonteintjes en garage. Ook liet hij een magazijn bouwen, een remise en een zomerhuisje.
Na 1920 ging het, jammer genoeg, bergafwaarts met het bedrijf. Concurrentie en bedrijfsbeleid hebben hier zeker een rol ingespeeld. Volgens diverse beschrijvingen zou de te vroeg overleden Johan betere kennis voor bedrijfsvoeren hebben gehad dan Pierre.
Al eerder (1914) toen de zaken slechter gingen, verhuisde Pierre naar het ouderlijk huis Tilburgseweg A225 (nu Tilburgseweg 19), dat zijn vader had laten bouwen. Na het sluiten van de poorten van de fabriek vertrok Pierre op 10 augustus 1923 met zijn gezin naar Best alwaar hij niet lang verbleef, echter op 30 augustus 1923 kwamen zij weer terug naar Goirle. In 1924 keerde hij definitief Nederland de rug toe en vertrok met zijn gezin naar Wilrijk in België.


Blijkbaar reed Pierre van de Lisdonk toch nog geregeld naar Nederland want enkele jaren na zijn faillissement, in 1926, werd hij aan de grens bij Wernhout betrapt op smokkelen. Pierre probeerde samen met zijn vrouw een frauduleuze invoer te doen van spiritus, die gedeeltelijk verborgen was in een dubbele benzinetank en gedeeltelijk in een mandfles. Dit alles was ‘geplaatst onder een deken achter in de auto naast zijn vrouw’. Hierbij werd aangetekend: ‘hij is vroeger directeur geweest van een textielfabriek, maar verkeert thans in minder gunstige omstandigheden en houdt zich bezig met alle mogelijke ongure praktijken’.


Uiteindelijk overleed Pierre van de Lisdonk op 10 mei 1932 te Vorst bij Brussel op 54 jarige leeftijd. Zijn weduwe hertrouwde later met Jan Baptist Leemans en overleed zelf te Brussel op 4 april 1964.


Volgens hun kleindochter, de bij Brussel wonende Carla Merchiers-van de Lisdonk, leed Pierre aan gewrichtsreuma en kon hij de laatste jaren van zijn leven niet meer lopen. Pierre sprak vier talen, zoals: Nederlands, Frans, Engels en Duits.

 

Wilhelmina Felicia Maria van Hirtum (Mina) (eigenaar/bewoner 1902-1914)


Mina werd geboren in Hilvarenbeek op 3 april 1880 als dochter van winkelier, orgeldraaier, raadslid en koopman Antonius Franciscus van Hirtum en Marie Alice Carlson en was de middelste van de drie dochters, die haar ouders kregen. Zij werd genoemd naar haar grootmoeder Mina van Besouw, die weer een dochter was uit een fabrikantenfamilie.


Ondanks dat ze er van hield zich in mannenkleding te steken en gasten hiertoe uit te nodigen, was ze ook een oprecht mens, kookte ze voor de armen van Goirle en zorgde ze dat haar kinderen netjes en goed opgevoed werden.


Tijdens haar huwelijk met Pierre had ze een buitenechtelijke relatie met een onbekende, waaruit haar zoon Antoine werd geboren. De biologische vader zou een neef zijn uit de familie. Wie dat is, moet nog worden achterhaald. Antoine is door Pierre, als zijnde zijn kind, erkend. Na de dood van Pierre trouwde Mina nog met Jan Baptist Leemans.

 
Bronverantwoording fotomateriaal en tekst:
Goirles Belang > https://www.goirlesbelang.nl/nw-7833-7-86826/nieuws/had_huize_stella_wel_verkocht_mogen_worden_1.html
Goirles Belang > https://www.goirlesbelang.nl/nw-7833-7-86825/nieuws/had_huize_stella_wel_verkocht_mogen_worden_2.html
Regionaal Archief Tilburg (BeeldOnline en Genealogische info > https://www.regionaalarchieftilburg.nl
Carla Merchiers-van de Lisdonk (Frasnes-les-Anvaing Belgique)
Bezoek door de auteur van deze site, Ad van de Lisdonk, aan Hein Remmers in zijn imposante villa, op 12 november 2013. (Publicatie met toestemming van Hein Remmers)
Huize Stella, een Jugendstil monument, door Herman van Rouwendaal. (Publicatie met toestemming van Hein Remmers)
Ad van de Lisdonk (Oostrum-Lb) > https://www.genealogievandelisdonk.nl/plaatjes%20gebouwen/2005_kloosterstraat12.htm
Ad van de Lisdonk (Oostrum-Lb) > Eigen archief

Comments are closed.