700 jaar familiegeschiedenis

Laatst bijgewerkt:14 maart 2023

Tip:

Als U deze site wil bezoeken, is inloggen niet nodig!

Echter, als U de volledige genealogische gegevens in wil zien, log dan eerst in via de knop AANMELDEN.

Dit is tijdelijk de snelste manier.


 Schepenzegel van Melis Geritsz van der Ludsdonck 13 november 1515

Melis Geritsz van der Ludsdonck, ook genoemd Amelius Gerardus van der Lulsdonck, wordt in de archiefstukken van het kapittel van Heusden, klooster Mariëndonk bij Heusden en het Catharinaklooster in Heusden vermeld als schepen en zegelaar van Heusden. Een voorbeeld van zijn zegel ziet U hierboven.

Op zijn zegel staat vanaf rechtsboven vermeld: . MELIS . GHERITSOEN . SCEPEN . IN . HEUSDEN . 

Melis wordt genoemd als schepen en zegelaar van Heusden tussen 6 juli 1510 en 21 juli 1521. Dit schepenzegel gebruikte hij bij een protocol op 13 november 1515. Hij was de zoon van Gerardus Gerardus van der Lulsdonck en Hillegondis Iewanus die Rode. Rond 30 december 1474 huwde hij met Adriana d.v. Johannes Terlinx.

Omschrijving van het lakzegel: 

    • De buitenrand bevat de volgende tekst: MELIS GHERITSOEN SCEPEN IN HEUSDEN
    • In de binnencirkel is een wapen geplaatst met daaromheen een persoonlijke versiering.
    • Het onderste gedeelte van het wapen bevat drie drielingsbalken. De balken die hier horizontaal weergegeven worden, lijken overeen te komen met de drielingbalken voorkomend in het wapen van de heren van Merode, die halfheren waren van Oirschot in de periode 1455-1672. Echter in dat wapen zijn ze verticaal geplaatst.
    • Het bovenste gedeelte van het wapen bevat drie bloemen. De buitenste zijn gelijk, en wijken af van de middelste. Het is niet duidelijk om welke bloemen het gaat.
    • De afdruk van dit schepenzegel paste Melis toe in de gehele periode dat hij schepen/zegelaar was. Gezien de kleine afwijkingen op de verschillende lakafdrukken door de jaren heen, lijkt het stempel waarmee de zegels gedrukt werd, diverse malen vervangen of gerepareerd.

Een kijkje in het verleden en het heden

van de

‘familie van de Lisdonk’

en

‘familie van den Hout’

Copyright © 1990-2023 – Ad van de Lisdonk (Oostrum-Lb).

U bevindt zich op de website > https://genealogie.familievandelisdonk.nl

Comments are closed.