het 'Lusdonckpaadje'

Google Maps - Streetview

Het 'Lusdonckpaadje'. De toegang is gelegen naast boerderij met no. 15. Aan de andere kant, 14b?, woont Frans van Heerbeek, die zelf dit gebied meegemaakt heeft als 'de Lusdonck'. Hij opperde het idee om dit toegangspaadje de naam 'Lusdonckpaadje' te geven. Het is er echter nooit van gekomen.

Frans van Heerebeek vertelde mij (Ad van de Lisdonk en auteur van deze site) e.e.a. over de geschiedenis van het gebied. Hij vertelde, dat de grond van 'de Lusdonck' altijd hoog heeft gelegen. Een deel is in het verleden afgegraven om de Broekstraat op te hogen. De Lusdonck lag heel duidelijk aan de meanderende Beerze en op een donk. Als jongeling bracht Frans zelf graan, over 'de Lusdonck' naar de Spoordonkse Watermolen om het daar te laten malen. (26 september 2007)

Toponiem 'de Lusdonck', gelegen in het toponiem 'Aen de Broeckstraet', in Spoordonk bij Oirschot. De Lusdonck werd ingesloten door de rivier 'de Beerze' (voorheen grote Beerze en grote Aa genoemd), de Spoordonkseweg (voorheen weg van Oirschot naar Moergestel genoemd) met de Spoordonkse Watermolen en de Broekstraat. De loop van de Beerze is in het verleden meerdere malen anders komen te liggen. Door ruilverkaveling in de jaren '50 (1948?), is het gebied niet meer herkenbaar zoals het in het verleden was. Ook werd de rivier rechtgetrokken en heeft het daarna weer de 'vrije loop' gekregen. Het water van de Beerze stroomt niet meer rechtstreeks door de watermolen. Het deel dat door de watermolen loopt sluit wel aan op het meanderende riviergedeelte, maar de echte stroom loopt er langs af.

Het 'Lusdonckpaadje'.

Het 'Lusdonckpaadje'.

Het 'Lusdonckpaadje'.

Het 'Lusdonckpaadje'.

 

Bron: Google Maps - Streetview,  Eigen archief Ad van de Lisdonk (Oostrum-Lb),