Zie hier, fotoos van de reŁnie

Bezoek aan de Spoordonkse watermolen op 12 juli 2009. (fotoos)

Ieder jaar houden de kinderen, van hun reeds overleden ouders Janus en Anna van de Lisdonk - van den Hout, een broers en zussendag. Vandaag is de beurt aan de jongste van de vijf kinderen, om de dag te organiseren. Met hun partners, in totaal tien personen, is het de bedoeling om een bezoek te brengen aan de Spoordonkse Watermolen. Na een gezellige samenkomst thuis, gaan we met zijn allen eerst een kaarsje opsteken in kapel Onze Lieve Vrouw van de Heilige Eik in Spoordonk. Onderweg naar de kapel komt de regen met bakken uit de lucht vallen. Maar aangekomen op plaats van bestemming zijn de weergoden ons gunstig gezind. Na wat rondgelopen te hebben en een bezoek aan de kapel gaan we met zijn allen naar Spoordonkse Watermolen. 

Aangekomen bij de watermolen nuttigen we eerst een consumptie omdat de rondleidingen wat uitgelopen zijn. Het wachten wordt ruimschoots goedgemaakt, want de eigenaar/molenaar Emile van Esch leidt ons persoonlijk rond. Emile, als zoon van molenaar Sjef van Esch, heeft zelf de watermolen opgeknapt. Hij vertelt ons als een ervaren gids e.e.a. over de geschiedenis en de werking van de molen. De rondleiding duurt langer dan gepland, maar dat deert ons niet.

Als auteur van de website, en een van bovengenoemde broers, was dit bezoek heel bijzonder. Enkele van onze voorouders hebben namelijk deze watermolen in zowel 1501 en 1533 gepacht gehad. Toen was het nog een houten gebouw, maar er werd wel volop graan gemalen en olie geslagen. 

 

Geschiedenis van de Spoordonkse Watermolen

De Spoordonkse Watermolen is gelegen aan de oever van 'de Beerze'. Deze prachtige molen van de familie van Esch, sinds 1900 in hun bezit, was reeds in 1320 in bedrijf. Niet in zijn huidige hoedanigheid, maar als een houten gebouw. In 1868 werden de muren vervangen door bakstenen. Door zijn bouw over de rivier 'de Beerze' en het overdekte deel met daarin het waterrad is hij wel uniek in Nederland. De inrichting is in 1984 in ere hersteld door de huidige eigenaar Emile van Esch. 

Het water van de Beerze stroomde voor de zestiger jaren direct door het overdekte tussengedeelte van het molengebouw. De rivier werd toen vanwege een betere waterbeheersing rechtgetrokken, en kwam buiten de molen om te lopen. De oude loop werd ter plaatse van de molen wel behouden, maar is nu een aftakking. Het water stroomt onder het waterrad door en heeft een verval van twee meter. Het linker gebouw was de oliemolen of slagmolen, maar die is bij de restauratie verbouwd tot woning van de molenaar. Het rechterdeel is de korenmolen, en dat is nu een te bezichtigen privť-museum waar kleinschalig graan kan worden gemalen. 

De watermolen heeft een eigen website: http://www.spoordonksewatermolen.nl 

 

Een schematische voorstelling van de Watermolen, klik hier

Bron:  Ad van de Lisdonk (Oostrum-Lb), foto: http://www.spoordonksewatermolen.nl