De Spoordonkse Watermolen en de Beerze, anno 2004

Op de foto loopt linksonder de Beerze. Hier is naar rechts een aftakking gemaakt zodat het water toch onder watermolen door kan stromen. Daardoor blijft het mogelijk de molen te laten werken zodat hij bespaart blijft voor verval.

De rivier de Beerze, passeert de Oirschotseweg die over gaat in de Spoordonkseweg bij de watermolen. Hier is door de Vereniging Natuurmonumenten een 'bypass' gerealiseerd om de watermolen heen, dit om de natuur zijn gang te laten gaan. Het beekdal van de Beerze was voordat er kades werden aangelegd van oorsprong een natuurlijk inundatiegebied. Door de aanpassingen binnen dit project is er een bergingsgebied ontstaan dat jaarlijks inundeert. Tussen de watermolen en de Logtsebaan is de kaarsrechte Beerze veranderd in een meanderende / speelse rivier. Agrarische gronden zijn omgetoverd in natuurlijke zones waar steeds nieuwe flora en fauna kan opduiken. In perioden van veel regenval kan in het gebied ronde de Viermannekesbrug, in de nabijheid van de watermolen, veel water gebufferd worden.

Inundatie = Onder water gezet terrein. Het onder water zetten van lage landen als middel tot verdediging.

Meander(en) = Langer maken van een rivier(tje). Kromming, kronkeling van een rivier als van de Meander (thans Bu˙ük Menderes) in Turkije.

Bron: Brabantcentrum (Waterschap)

Naar Spoordonkse watermolen (2000)