1923 - Maria Elisabeth Johanna van de Lisdonk (1876-1947)

Maria E.J. van de Lisdonk (1923)

Bron: Fotocollectie Regionaal Archief Tilburg

Maria Elisabeth Johanna van de Lisdonk werd geboren te Goirle op 4 maart 1876, als dochter van linnenfabrikant Cornelis van de Lisdonk X Johanna Maria van Besouw. Zij is aldaar overleden op 14 augustus 1947. Het grafmonument van beide echtelieden is te vinden op de begraafplaats in de St.Jansstraat te Goirle.

De vader van Maria, Cornelis van de Lisdonk was niet zo maar fabrikant, hij was vennoot van de fa. P.W. van de Lisdonk en Cie, een textielfabriek gelegen op loopafstand van de villa waar ze met haar man woonde.

Op 17 mei 1898 trouwde Maria te Goirle met fabrikant Adrianus Cornelis Peijnenburg z.v. textielfabrikant en raadslid Elias Peijnenborg X Godefrida van Croonenburg. De foto op deze pagina is gemaakt ter gelegenheid van haar zilveren huwelijksfeest.

Omstreeks 1915 liet Adrianus Peijnenburg een villa bouwen aan de Tilburgseweg 37 in Goirle, naar tekeningen van architect Jos Cuijpers die eerder ook de huidige neogotische St.Janskerk voor zijn rekening nam. Aldaar ging hij wonen met zijn vrouw Maria. Later woonde hier ook zijn zoon Johannes Maria Peijnenburg met zijn vrouw Mathilde Maria Vos. Nadat het gebouw een dependance is geweest werd de villa omgebouwd tot restaurant 'de Hovel'. Nu is daar restaurant/eetcafé Lucebert gevestigd. Het pand heeft inmiddels een mooie opknapbeurt gehad en staat nog steeds in zijn volle glorie te pronken langs de Tilburgseweg.

Terug naar portretten