Peerke van de Lisdonk (~1880)

Bron: Fotocoll. W. van Enschot Goirle & Akten Regionaal Archief Tilburg

Petrus van de Lisdonk (Peter), in de volksmond genoemd Peerke, werd  op 16 april 1800 te Goirle geboren, als zoon van de uit Moergestel afkomstige koopman en rietdekker Joannes van de Lisdonck en Joanna Maria Spapens. Hij overleed aldaar op 17 juli 1883

Peter huwde twee maal. Op 23 april 1825 te Gilze met Elisabeth van Loon en 12 februari 1849 te Goirle met Antonia Maria van Gestel, en had geen kinderen.

Peter richtte samen met zijn broer Willibrordus van de Lisdonk in 1847 in Goirle de linnenfabriek  P. & W. van de Lisdonk op, op een stuk akker aan de toenmalige Kerkweg, nu Kloosterstraat geheten, dat hun vader eerder had gekocht. Na de dood van zijn broer in 1848, runde Peter de zaak verder met de weduwe van Willibrordus, Anna Maria Meijnaars. Doordat hij de politiek in was gegaan en alleen daar mee verder wilde, stapte hij in 1868 uit de zaak. Van 1863 tot aan zijn dood in 1883 is Peter van de Lisdonk  wethouder geweest in de gemeente Goirle. Mede daardoor is in die plaats een straat naar hem genoemd: de Wethouder van de Lisdonkstraat.

Omdat Peter een man met veel geld was, probeerde hij in 1875 van het kerkbestuur van Goirle gedaan te krijgen om na zijn dood, eeuwigdurend ieder jaar op 1 augustus, een plechtig Requiem op te laten dragen voor de zielerust van hemzelf en zijn twee overleden echtgenotes Elisabeth van Loon en Antonia Maria van Gestel. Dit vond pastoor de Wit echter toch te gortig, waarna Peter, "na veel tegenpruttelen", akkoord ging met een fundatie die honderd jaar zou duren en zou bestaan uit het lezen van drie missen per jaar voor zijn eeuwige zielerust en die van zijn twee vrouwen. Op de dag van zijn overlijden werd zijn graf voor fl.37,50 gekocht door zijn erfgenaam Johannes Cornelis van de Lisdonk. De stoffelijke resten van zijn reeds eerder overleden vrouwen werden later in dit zelfde graf bijgezet. Inmiddels is zijn graf, op de begraafplaats in de St.Jansstraat te Goirle, opgeheven.

Terug naar portretten