Kloosterstraat 1 - Goirle (In 1974 afgebroken)

De linkse foto is op 18 mei 1965 gemaakt ter gelegenheid van de onthulling van het borstbeeld van Thomas van Diessen voor het fraterklooster in de Kloosterstraat te Goirle. De totstandkoming van dit klooster was voornamelijk te danken aan de grote inzet van de Goirlese fabrikant Thomas van Diessen.

Links op de achtergrond, Kloosterstraat no.1, (zie ook rechtse foto) het witte pand met de dakkapelletjes, is de woning van Petrus van de Lisdonk (Peerke), z.v. Willibrordus Johannes van de Lisdonk en Maria Theresia Eijsermans. Peerke werd geboren op 1 maart 1902 te Goirle en overleed aldaar op 10 maart 1968. Hij was getrouwd met Cornelia Huijsmans (Cor), geboren 11 juni 1904 te Goirle en aldaar overleden op 23 september 1968. Links van de woning is nog het Varkensstraatje te zien, dat hier een smalle verbinding vormt tussen de Kloosterstraat en de Tilburgseweg. Het pand is in 1974 gesloopt, alsmede het Varkenstraatje, om ruimte te maken voor het zogenaamde Kloosterplein. Op de plek van het huisje staat nu (2 febr. 2005) een gebouw van abn-amrobank.

Peerke van de Lisdonk en zijn vrouw hadden negen kinderen, die allen in dit huis geboren zijn.

Bron: Regionaal Archief Tilburg > Fotocollectie & BeeldOnline. Genealogisch onderzoek en familiegeschiedenis door Ad van de Lisdonk (Venray). Aanvullende informatie door Maud Wijnans-Smulders (Weelde-BelgiŽ), Yvonne de Kort-van de Lisdonk (Turnhout-BelgiŽ) en Marco van de Lisdonk (Tilburg)