Tilburgseweg 11 t/m 17 - Goirle

Op deze foto uit ±1915 is de Tilburgseweg te zien vanuit Goirle (de 'van de Lisdonkspie') richting Tilburg. Het grote gebouw rechts is het café 'de Nijverheid' van de familie Evers-Oosterlee en lag ingesloten tussen de panden Tilburgseweg 9 en 19. De indeling van dat gebouw was als volgt: op de begane grond > bergplaatsen, waranda, zaal/woonkamer en een café. Op de 1e verdieping een buffet, een zaal met toneel en kleedkamers. Op de 2e verdieping had men zelfs een concertzaal, ook met kleedkamers. 

Doch in 1919 werd dit gebouw verkocht aan de fa. P.W. van de Lisdonk en Co. een mechanische weverij van alle soorten linnens, achter dit pand gelegen. De toenmalige directeur Pierre van de Lisdonk liet het compleet verbouwen tot o.a. een nieuw kantoor. Op 14 augustus 1919 wordt vergunning verleend aan de fa. P.W. van de Lisdonk en Co aan de Oude Tilburgseweg, kadastraal bekend Goirle sectie B no. 1868,  voor het vernieuwen tot kantoorgebouw met garenpakhuis, schaftlokaal en autogarage. De architect is Machen & Meyneken te Tilburg. De begane grond werd ingericht als garenmagazijn maar kreeg ook een vestibule en een schaftlokaal. Op de 1e verdieping kwam het archief, een privékantoor met twee marmeren plancetten, spreekkamer, balie, gang, kasten, bedrijfsmachine, kluis, bediendenkantoor en toiletten. In het gebouw waren totaal aanwezig 10 closets, 2 urinoirs en 3 fonteintjes.

In de toren van het gebouw werd een waterreservoir gevestigd voor de eigen watervoorziening en fungeerde als watertoren. Hierin was een zinken bak geplaatst van 1x1x1=1m3. Water werd via een pomp naar het waterreservoir in deze toren geleid. Vandaar werd het water verdeeld naar wc's, fonteintjes en garage. De 2e verdieping van het voormalige café is bij de verbouwing komen te vervallen. 

Bron: Regionaal Archief Tilburg > Fotocollectie, Bouwvergunningen 1905-1947 inv.719.  Genealogisch  onderzoek en familiegeschiedenis door Ad van de Lisdonk (Venray)

Terug naar de 'van de Lisdonkspie'