Verborgen Verleden

 

V E R B O R G E N – V E R L E D E N

Het (herontdekte) graf van

Johannes Jacobus van de Lisdonk en Wilhelmina Catharina van der Staak

op de begraafplaats aan de Gershwinstraat in Tilburg

Het is 26 november 2018 als ik via de website online-begraafplaatsen.nl een heel bijzonder bericht ontvang. Dit bericht bevatte een foto van het graf van mijn grootouders Johannes Jacobus van de Lisdonk (1882-1969) en Wilhelmina Catharina van der Staak (1880-1968).
Wat niemand nog verwacht had, gebeurd nu toch. Het graf van mijn grootouders is, ondanks dat het wat gehavend is, nog steeds aanwezig.
Hiermee is duidelijk dat we binnen onze familie ook een Verborgen Verleden hebben.
Er zijn geruchten dat de begraafplaats waar mijn grootouders begraven zijn wegens gebrek aan voldoende nieuwe graven en onderhoudspersoneel opgeheven gaat worden. De vraag komt dan op: Worden mijn grootouders elders herbegraven of volgt nu een definitieve opruiming? Zelf denk ik het laatste.

En, uiteraard ben ik zelf naar het graf gegaan om misschien wel een laatste groet te brengen aan mijn opa en oma. Ik heb ook mooie foto’s gemaakt en omdat ik geen bloemen bij me had heb ik een verdwaald stekje van een conifeer op het graf geplaatst als teken dat ik aan hen denk en dat ik dankbaar ben dat dit graf nog te bezoeken is.

Ad van de Lisdonk (auteur van deze site.)

Johannes Jacobus (Jan) van de Lisdonk werd geboren op zondag 5 februari 1882 te Tilburg als Johannes Jacobus (Jan) Spijkers en was een buitenechtelijke zoon van zijn moeder Henrica Spijkers (1857-1938) en zijn biologische vader Johannes Ansems (1860-1943). Na zeven jaar, op woensdag 1 mei 1889, trouwde Henrica met Petrus van de Lisdonk (1858-1906), die Jan als zijn kind erkende voor de wet. Vanaf dat moment is Jan de naam Jan van de Lisdonk gaan dragen en daardoor ook al zijn nakomelingen.

Jan trouwde op woensdag 17 juni 1903 te Tilburg met Wilhelmina Catharina (Mina) van der Staak, geboren op donderdag 25 november 1880 te Tilburg als dochter van Christiaan van der Staak (1849-1928) en Cornelia Theresia Pijnenburg (1849-1885).

Mina is overleden op zondag 1 december 1968 in pension ‘Vredeburcht’ te Tilburg en begraven op woensdag 4 december 1968.
Jan is ook overleden in pension ‘Vredeburcht’en wel op donderdag 20 november 1969.
Beiden zijn begraven op de begraafplaats aan de Gershwinstraat in Tilburg.

Hierboven zie je de begraafplaats met het graf van Jan van de Lisdonk en Mina van der Staak op de begraafplaats in de Gershwinstraat te Tilburg voordat het kruis en de grafsteen definitief verwijderd werden.
Waar lag het graf voordat men tot verwijdering van het kruis en de grafsteen overging? Als je de hoofdingang aan de Gershwinstraat binnen kwam liep je recht op de kindergraven af. Hiervoor ging je linksaf en meteen weer rechts een grindpad op. Dit pad werd onderbroken door overwoekering van coniferen. Bij de grote coniferen zag je links naast het pad het graf liggen.
Het was na mijn bezoek herkenbaar aan het mini-conifeertje op het graf.

Echter toen mijn broer Peter van de Lisdonk het graf op 1 november 2020 bezocht bleken de grafsteen en het kruis verwijderd te zijn. Bij navraag bleek dat Jan en Mina nog wel op de plek liggen waar ze in respectievelijk 1968 en 1969 begraven zijn. Alle graven in hun omgeving zijn en worden momenteel ontdaan van de grafstenen en kruisen. Zolang de begraafplaats nog blijft bestaan zullen Jan en Mina onder een grasdek blijven liggen totdat besloten wordt de begraafplaatse definitief op te heffen. Wel is zeker dat dat nog jaren kan duren omdat onlangs nog overledenen begraven zijn op deze begraafplaats.

De locatie waar ze nog liggen is door mijn broer Peter middels Google Earth en eigen bevindingen met een GPS-tracker bepaald.
De coördinaten van Google Earth zijn: Latitude (Breedtegraad) > 51° 34,517´ – Longitude (Lengtegraad) > 5° 5,933´
De coördinaten van GPS–tracker zijn: Latitude (Breedtegraad) > 51° 34,519´ – Longitude (Lengtegraad) > 5° 5,941´
Zoals je kunt zien wijken de locatiegegevens niet veel van elkaar af. De werkelijke begraafplek is dus altijd terug te vinden mocht iemand een bezoek willen brengen aan hun graf op de begraafplaats in de Gerswhinstraat in Tilburg.

Hierboven zie je de begraafplaats met het graf van Jan van de Lisdonk en Mina van der Staak op de begraafplaats in de Gershwinstraat te Tilburg zoals het er momenteel uitziet. Je ziet dat hier nog geen grasveld te zien is maar binnenkort zal dat anders zijn.

Comments are closed.