‘van de Lisdonkspie’

De vernieuwde website van de familie van de Lisdonk is (nog) volop in bewerking

‘van de Lisdonk-spie’

De ‘van de Lisdonkspie’. Hier woonden en werkten, voornamelijk in de 19e eeuw, de ‘welgestelde familieleden’.  (bron + foto )

De welgestelde fabrikantenfamilie ‘van de Lisdonk’ had in de glorietijd van hun linnenfabriek P.W. van de Lisdonk en Cie, eind 19e eeuw, veel bezittingen wat vooral blijkt uit de diverse monumentale gebouwen, waarvan er enkele nog te vinden zijn in Goirle rond de plek die in die tijd ‘de van de Lisdonkspie’ genoemd werd. De rode draad in deze pagina is die spie (splitsing Kloosterstraat/Tilburgseweg) zelf. Bij de diverse foto’s probeer ik tevens een beeld te schetsen van andere bezittingen van deze interessante familie. (klik op kleine foto’s voor meer informatie)


~1900 > de ‘van de Lisdonkspie’
 
In het ruim 200 jaar oude huisje, aan de ‘van de Lisdonkspie’, links achter de heg, woonde in de 19e eeuw Peerke van de Lisdonk, mede-oprichter van de fa. P. & W. van de Lisdonk.
 

~1915 > de ‘van de Lisdonkspie’
 
De aanzichtkaart links, dateert uit omstreeks 1915, met in het midden de ‘van de Lisdonkspie’.
 

~1915 > de ‘van de Lisdonkspie’
 
Deze aanzichtkaart, ook daterend uit omstreeks 1915, laat eveneens de ‘van de Lisdonkspie’ zien.
 

~1910 > Kloosterstraat 2-4  Goirle (in 1974 afgebroken)
 
In het ruim 200 jaar oude huisje, aan de ‘van de Lisdonkspie’, links achter de heg, woonde in de 19e eeuw de familie van de Lisdonk, o.a. Peerke van de Lisdonk, mede-oprichter van de fa. P. & W. van de Lisdonk.
 

1914 > Kloosterstraat 12 – Goirle  (Villa Stella wordt nog steeds bewoond)
 
De villa van fabrikant Pierre van de Lisdonk heeft hij in 1902 laten ontwerpen en bouwen door architect W.F.J. Bouwman uit Tilburg. Latere bewoners waren fabrikant Frits van Puijenbroek en zijn Roemeense vrouw Stella Ionesco. Zij gaven het gebouw de bijzondere naam: ‘Villa Stella’.
 

Kloosterstraat 1 – Goirle (afgebroken t.b.v. het Kloosterplein)

Links op de achtergrond, het witte pand met de dakkapelletjes, was de woning van Petrus van de Lisdonk (Peerke), z.v. Willibrordus Johannes van de Lisdonk en Maria Theresia Eijsermans. Peerke was getrouwd met Cor Huijsmans.
 

Tilburgseweg ?? –  Goirle (afgebroken en vervangen door woningen)

Op deze foto uit ±1915 is de Tilburgseweg te zien vanuit Goirle (de ‘van de Lisdonkspie’) richting Tilburg. Het grote gebouw rechts is café ‘de Nijverheid’ van de familie Evers-Oosterlee en lag ingesloten tussen de panden Tilburgseweg 9 en 19. In 1919 werd dit gebouw verkocht aan de fa. P.W. van de Lisdonk en Cie, die het verbouwde tot kantoor en garenmagazijn.  In de toren werd een waterreservoir gevestigd voor de eigen watervoorziening. 
 

Tilburgseweg 5/7 – Goirle (de oorspronkelijke panden zijn afgebroken en vervangen door nieuwbouw)

Ter plaatse van de winkel stonden vroeger twee panden, eigendom van Johannes Cornelis van de Lisdonk z.v. Willibrordus Johannes van de Lisdonk (Willeke) X Maria Theresia Eijsermans (Trees).
 

1897-heden / Tilburgseweg 19 & 21 – Goirle (nog steeds bewoond; no.21 is tevens in gebruik als artsenpraktijk)

De panden 19 & 21 op deze foto heeft fabrikant Cornelis van de Lisdonk, firmant van de firma P.W. van de Lisdonk en Cie in 1897 laten bouwen. De begane grond van het pandje met het trapgeveltje (no.19) deed dienst als kantoor, de bovenverdieping als slaapruimte. Cornelis (Cees) woonde zelf links ernaast op no.21. In zijn tijd had dit pand geen bovenverdieping. Later woonde hier ook zijn zoon Pierre van de Lisdonk.
 

1915-heden / Tilburgseweg 37 –  Goirle (momenteel in gebruik als restaurant – eetcafé)

Deze villa, een oude fabrikantenwoning, werd door Adrianus Cornelis Peijnenburg X Maria Elisabeth Johanna van de Lisdonk omstreeks 1915 gebouwd en bewoond. De villa is gemaakt naar tekeningen van architect Jos Cuijpers, die eerder ook de huidige neogotische St.Janskerk van Goirle voor zijn rekening nam. 
 

1847-heden / Tilburgseweg 29 – Goirle (gedeeltelijk afgebroken, restbouw in gebruik door omwonenden)

Op 15-4-1847 richtten door de broers Petrus en Willibrordus van de Lisdonk een linnenfabriek op, onder de naam P. & W. van de Lisdonk. In 1868 veranderde de naam in P.W. van de Lisdonk en Cie. Pierre van de Lisdonk, die in 1902 ‘huize Stella’ heeft laten bouwen, liet in 1924 door mismanagement de zaak failliet gaan. De genoemde fabriek was gebouwd direct achter de panden Tilburgseweg 5 t/m 21, met daartussen een kleine doorgang. Een deel van het gebouw is inmiddels gesloopt. Ter plekke waar voorheen o.a. de magazijnen stonden is nu een parkeerplaats gesitueerd. 

Comments are closed.