Schepenzegel

Melis Geritsz van der Ludsdonck, alias Amelius Gerardus van der Lulsdonck, wordt genoemd als schepen en zegelaar van Heusden tussen 6 juli 1510 en 21 juli 1521. Dit schepenzegel gebruikte hij bij een document op 13 november 1515.

Omschrijving van het lakzegel: 

  • De buitenrand bevat de volgende tekst: MELIS GHERITSOEN SCEPEN IN HEUSDEN
  • In de binnencirkel is een wapen geplaatst met daaromheen een persoonlijke versiering.
  • Het onderste gedeelte van het wapen bevat drie drielingsbalken. De balken die hier horizontaal weergegeven worden, lijken overeen te komen met de drielingbalken voorkomend in het wapen van de heren van Merode, die halfheren waren van Oirschot in de periode 1455-1672. Echter in dat wapen zijn ze verticaal geplaatst.
  • Het bovenste gedeelte van het wapen bevat drie bloemen. De buitenste zijn gelijk, en wijken af van de middelste. Het is niet duidelijk om welke bloemen het gaat.
  • De afdruk van dit schepenzegel paste Melis toe in de gehele periode dat hij schepen/zegelaar was. Gezien de kleine afwijkingen op de verschillende lakafdrukken door de jaren heen, lijkt het stempel waarmee de zegels gedrukt werd, diverse malen vervangen of gerepareerd.

OPROEP !!

Mocht er iemand zijn die meer informatie kan verstrekken omtrent dit schepenzegel, neem dan contact met mij op via mijn e-mail.

Comments are closed.