Ommetje Lusdonck

Opmerking:

Ommetje Lusdonck is inmiddels opgenomen in de wandelingen van de Stichting Brabantse Natuurpoorten.

Het Ommetje Lusdonck wordt nog wel bewandeld en wordt verzorgd door: IVN natuureducatie.


De Brabantse Milieufederatie heeft in de regio Kempenland tien ‘Brabantse Ommetjes’ gerealiseerd. Een ervan is het ‘Ommetje Lusdonck’. De officiële opening, van deze ommetjes, vond plaats in Oostelbeers op 27 april 2012.  

‘Ommetje Lusdonck’ start bij de Spoordonkse Watermolen, Spoordonkseweg 130, Spoordonk (bij Oirschot)

Wat zijn ommetjes? “Ommetjes zijn korte wandelingen die vanuit dorp of stad te lopen zijn en door het landelijk gebied gaan, voor zover als mogelijk over zandpaden. Dat is leuk wandelen en de BMF (= Brabantse Milieu Federatie) hoopt dat die zandpaden, door ze een recreatieve functie te geven, grotere kans hebben behouden te blijven. Voor de routes zijn ook nieuwe paden aangelegd. De wetenswaardigheden van de routes staan beschreven in mooie folders.” Bron: Website Brabantse Milieu Federatie

   Bij de Spoordonkse Watermolen staat een informatiebord, waarop men kan zien waar men zich bevindt. Een routefolder is, tegen betaling van 1 €uro, te verkrijgen bij het VVV in Oirschot, St. Odulphusstraat 11. 

   Zicht op het vroegere toponiem ‘de Lusdonck’, achter de Spoordonkse Watermolen.

De Beerze heeft, achter de Spoordonkse Watermolen, 22 vistrappen. Het hoogteverschil, van enkele meters in de rivier, maakt het de vissen anders onmogelijk verder te komen. De vistrappen zijn hiervoor speciaal aangelegd.

Dit bruggetje, over de Beerze, is speciaal voor deze wandeling gerealiseerd. Het zou het ‘Lusdonck-bruggetje’ kunnen heten. Wie weet komt dat nog ooit.

   De Beerze is hier en daar wel aardig dichtgegroeid. Maar dat heeft zijn charme.

   Ook dit moois zie je tijdens de wandeling.

Links zie je een van de paaltjes waarmee de route is gemarkeerd.

   Keerpunt in de wandeling, bij de Viermennekesbrug.

   Het ‘Lusdonck-bruggetje’ gezien van de andere zijde. Op de achtergrond zie je de kerk van Spoordonk.

   Terug bij  de Spoordonkse Watermolen gaat de wandeling aan de andere kant van de weg, tussen Oirschot en Moergestel, verder. Men komt dan langs de plek waar in het verleden het kasteel ’ten Bergh’ heeft gestaan. Langs de weg staat een informatiebord wat hier aan herinnert.

   Prachtige  natuur gaat aan ons voorbij.

   Deze doorkijkschotten geven bescherming aan vogels en dieren die in het moerassige gebied broeden en vertoeven.

Dit moerassige gebied bevindt zich voorbij de plek waar vroeger het kasteel ’ten Bergh’ stond. Het is een prachtig stukje ongerepte natuur.

   Ook hier weer een bruggetje over de Beerze.

 Verscholen tussen het groen bevindt zich nog een overblijfsel van het vroegere kasteeldomein. Het is de rentmeesterswoning. Dit was vroeger een boerenhoeve die, goed onderhouden, de herinnering bewaard.

   Ook vissers maken gebruik van deze rustige omgeving.

   Dit spreekt voor zichzelf.

Bronnen: Brabantse Milieu Federatie & Eigen archief Ad van de Lisdonk (Oostrum-Lb). De hierboven gepresenteerde fotoos zijn gemaakt tijdens het ‘Ommetje Lusdonck’ op 10 augustus 2012.

Comments are closed.