Joost de klompenmaker

De vernieuwde website van de familie van de Lisdonk is (nog) volop in bewerking

Rokus Jochemsz. van den Bout 

steekt o.a., op 22 maart 1693, met een mes in de deur van:

Joost Hendriksz. van der Lusdonck, alias Joost de klompenmaker

                          

Door: Arie Jan Stasse (Utrecht)

Transcriptie door: drs. P den Breejen

Betreft: Rokus Jochemsz. van den Bout

Over een voorouder van Arie Jan Stasse is een leuke anekdote bewaard gebleven, en die heette: Rokus Jochemsz. van den Bout. zie 1)

Hij werd gedoopt te Boven_Hardinxveld op 2 juli 1645 als zoon van Jochem Rochesz. en Maijcke Jansdr. Op 29 april 1667 trad hij te Werkendam in het huwelijk met Neeltje Berisdr.

Tijdens de kerkeraadsvergadering van de Gereformeerde (thans Nederlands-Hervormde) kerk van Boven_Hardinxveld van 9 oktober 1693 werd de zaak besproken van Rokus Jochemsz. Hij wilde met Pasen aan het Avondmaal komen met zijn vrouw, maar werd onderweg gebeten door een hond. Hier schrok hij zo van, dat hij i.p.v. naar de kerk te gaan naar het huis van Willem Teunisz. Goudriaen ging. Aldaar dronk hij zoveel sterke drank, dat hij ruzie ging zoeken. Onderweg naar huis stak hij bij Joost de klompenmaker (=Joost Hendriksz. van der Lusdonck) met een mes in de deur en veroorzaakte onderweg tot Den Bout nog veel overlast. Men zou hem er eens duchtig over onderhouden, doch hij was inmiddels naar Groenland gevaren. Bij de visitatie in oktober zat hij weer in Heukelum, maar tegen Kerstmis kreeg hij zijn bestraffing: censuur tot 4 juli 1694.

Overigens komen hij en zijn vrouw al eerder voor in de kerkeraadsnotulen: blijkens het rapport van de visitatie voor het Avondmaal van 6 juli 1687 hadden Rochus Jochemsz. en Neeltje Berisdr. verzocht aan het Avondmaal te komen. Zij hadden namelijk iets spottends gezegd.

Het overlijden van Rokus werd op 3 juni 1720 aangegeven te Hardinxveld door zijn zoon Jochem Rochusz. (impost).

Arie Jan Stasse

1) Transcriptie kerkeraadsnotulen van Boven_Hardinxveld door drs. P. den Breejen.

Bron: NGV (Nederlandse Genealogische Vereniging) – Originele tekst overgenomen uit Gens Nostra, Favoriete voorouders, jaargang 51 – nr.11/12

 

Joost Hendriksz. van der Lusdonck is waarschijnlijk geboren rond of voor 1664. Hij is overleden op 6 december 1720 te Hardinxveld (impost) en was van beroep klompenmaker, vandaar de bijnaam: Joost de klompenmaker. Joost is een zoon van Henrick Janssen van der Lusdonck en Annegien Ghijsbertsen Klop. Op 27 mei 1684 ging Joost te Hoornaar in ondertrouw met Grietje Huijgen van Veen. Van hun zijn drie kinderen bekend (2 zonen (Hendrik en Huijg) en 1 dochter (Lijntje).

 

Nog een anekdote!

Een kleinzoon van Joost Hendricksz. van der Lusdonck, alias Joost de klompenmaker (Joost Huijge van der Lusdonck) is op 9 juni 1743 te Boven-Hardinxveld, in het huwelijk getreden met een kleindochter van bovengenoemde Rokus Jochemsz. van den Bout (Metje Roelofs van den Bout).

 

Note! Pasen 1693 = 22 maart 1693

Copyright © 1990-2013 – Ad van de Lisdonk (Oostrum-Lb).

bronverantwoording

laatst bijgewerkt op 26 oktober 2011

U bevindt zich op de homepage > https://www.familievandelisdonk.nl

Comments are closed.