Huize Stella (leegstand)

 

Huize Stella stond leeg tussen 1914-1918

Inkwartiering door Nederlandse grensmilitairen

(foto is genomen voor Huize Stella)

 

Leegstand (1914-1918)

Na het overlijden, in 1905, van hun vader Cornelis van de Lisdonk, namen Pierre met zijn broer Johan het florerende familiebedrijf over.
Toen Johan, door suikerziekte en na een lange reis naar Nederlands Oost-Indië, in 1908 overleed stond Pierre er alleen voor. Hij deed grote investeringen en liet zelfs ook nog het voormalige café ‘de Nijverheid’ , gelegen tussen de panden Tilburgseweg no. 9 en 19, verbouwen tot kantoorlokalen, garenpakhuis, schaftlokaal en autogarage. In de toren kwam een waterreservoir voor de eigen watervoorziening, zoals wc’s, fonteintjes en garage. Ook liet hij een magazijn bouwen, een remise en een zomerhuisje.
Deze grote investeringen, concurrentie en blijkbaar ook door te weinig kennis van zakendoen, zorgden ervoor dat het minder goed ging met de zaak.


Door geldgebrek en een dreigend faillissement van zijn bedrijf, P.W. van de Lisdonk en Cie, deed Pierre in 1914 een poging zijn villa te verkopen of te verhuren aan de “inspecteur der Posterijen en telegrafie” voor de vestiging van een postkantoor, maar het werd niet geschikt bevonden. Dat kwam vooral door de vele trappetjes die in het gebouw aanwezig zijn.
Pierre en zijn gezin verhuisden naar het pand Tilburgseweg 19, wat zijn vader had laten bouwen en zodoende kwam de villa leeg te staan.
Tijdens de eerste wereldoorlog (1914-1918) stond het pand leeg en werden er Nederlandse grensmilitairen ingekwartierd.


Na deze periode kochten fabrikant Frits van Puijenbroek en zijn Roemeense vrouw Sultanica (Stella) Ionesco, de in Jugendstil gebouwde villa . De villa kreeg toen zijn naam die het nu nog draagt, ‘Huize Stella’.

 
 

Bron (vestiging van Frits en Stella in Goirle): Bevolkingsregister Goirle, inventaris 267, 1910-1937, Gezinskaarten K-P.
Goirles Belang > https://www.goirlesbelang.nl/nw-7833-7-86826/nieuws/had_huize_stella_wel_verkocht_mogen_worden_1.html
Goirles Belang > https://www.goirlesbelang.nl/nw-7833-7-86825/nieuws/had_huize_stella_wel_verkocht_mogen_worden_2.html
Regionaal Archief Tilburg (BeeldOnline en Genealogische info > https://www.regionaalarchieftilburg.nl
Bezoek door de auteur van deze site, Ad van de Lisdonk, aan Hein Remmers in zijn imposante villa, op 12 november 2013. (Publicatie met toestemming van Hein Remmers)
Huize Stella, een Jugendstil monument, door Herman van Rouwendaal. (Publicatie met toestemming van Hein Remmers)
Ad van de Lisdonk (Oostrum-Lb) > https://www.familievandelisdonk.nl/plaatjes%20gebouwen/2005_kloosterstraat12.htm
Ad van de Lisdonk (Oostrum-Lb) > Eigen archief

Comments are closed.