Huize Stella (bewoners)

 

‘Huize Stella’ bewoners

( Kloosterstraat 12 te Goirle )

Bewoners ‘Huize Stella’ (overzicht)

 
1e eigenaar > 1902-1914 > Pierre van de Lisdonk X Mina van Hirtum
In 1901/1902 lieten Pierre en Mina een villa bouwen aan de Kloosterstraat om er tot in lengte van jaren te kunnen wonen. Deze villa die slechts 12 jaar door hen is bewoond kreeg later, door zijn bijzondere bouwstijl, het predicaat monument. De villa had nog niet de naam die het nu draagt, maar in de stalen balustrade leven hun initialen voort door de letters ‘P.v.d.L.v.H.’ van de opdrachtgevers en in een muurplint de ‘handtekening van de architect’.
 
Meer info over Pierre en Mina: KLIK HIER
 
 
Periode 1914-1918 > Leegstand
In 1914 deed Pierre van de Lisdonk een poging zijn villa in de Kloosterstraat te verkopen of te verhuren. Na dat mislukt was kwam het pand leeg te staan. Met zijn gezin verhuisde Pierre naar het pand Tilburgseweg 19, dat zijn vader had laten bouwen. Tijdens de eerste wereldoorlog werd het echter wel gebruikt voor inkwartiering van Nederlandse grensmilitairen.
 
Meer info over deze leegstand: KLIK HIER
 
 
2e eigenaar > 1918-1958 > Frits van Puijenbroek X Sultanica Stavri Ionescu (Stella)
Na een periode van leegstand, kochten fabrikant Frits van Puijenbroek en zijn Roemeense vrouw Sultanica (Stella) Ionesco, de in Jugendstil gebouwde villa. De villa kreeg toen zijn naam die het nu nog draagt, ‘Huize Stella’.
Frits verdronk echter in 1955, maar de achtergebleven weduwe Sultanica Stavri Ionescu (Stella) bleef de villa bewonen tot ze het in 1958 schonk aan de Katholieke Kerk (gemeente Goirle).

 
Meer info over Frits en Sultanica (Stella): KLIK HIER
 
 
3e eigenaar > 1958-1993 > Rooms Katholieke Kerk > Parochie Goirle
In oktober 1958 werd de schenking van de villa, door Stella, aan de kerk bekrachtigd t.b.v. de Parochie Goirle (Rooms Katholieke kerk) als Mater Amabilisschool (partieel vormend onderwijs voor meisjes van 17 jaar en ouder) en bejaardensoos (in de kelder). In 1993 werd de villa wederom verkocht.
 
Meer info over deze periode: KLIK HIER
 
 
Laatste huurder > 1973-1993 > Ing. Gerard Wientjes
Nadat Stella (in 1958) de villa aan de kerk had geschonken kwam er een periode dat het een Mater Amabilisschool werd en bejaardensoos, zonder dat er veranderingen aan het gebouw werden aangebracht. Vanaf ongeveer 1973 tot 1993 werd de villa gehuurd door Gerard Wientjes. Daarna werd het verkocht aan Huib Luiten (een Tilburgse kroegbaas).
 
Meer info over Gerard: KLIK HIER
 
 
4e eigenaar > 1993-2001 > Huib Luiten (een Tilburgse kroegbaas)
Na het te koop zetten van de villa, was het voor Gerard Wientjes niet mogelijk deze aan te kopen. Uiteindelijk werd Huize Stella gekocht door Huib Luiten (een Tilburgse kroegbaas), wat niet tot instemming zou hebben geleid door de overleden schenkers Frits en Stella.

 
Meer info over Huib: KLIK HIER
 
 
5e eigenaar > 2001-2018 > Hein Remmers en Liesbeth van Vleuten
In 2001 koopt Hein Remmers (operazanger en geboren in 1951) de villa. Hein is de vader van musicalster Wieneke Remmers. Op 4 april 2007 stierf zijn echtgenote Liesbeth Remmers-van Vleuten aan een gemene kanker. Ze was een zeer getalenteerd beeldhouwster en werd maar 54 jaar. Liesbeth werd geboren in Dongen op 20 mei 1952. Het echtpaar vestigde zich eind 2001 in Huize Stella.
Sinds 2013 stond het pand weer te koop. Echter, de woonstichting Leystromen wilde naast de villa 18 appartementen bouwen voor jongeren met een beperking en andere huurders. Hein was bang dat de status van het monument aangetast zou worden en is zelfs naar de Raad van State gestapt om de bouw tegen te houden. De villa is uiteindelijk toch verkocht en wel op 28 september 2018. De nieuwe gebruiker/uitbaatster Marleen Sala wil er een hotel van maken.
 
Meer info over Hein en Liesbeth: KLIK HIER
 
 
6e gebruiker > 2018-heden > Marleen Sala
Huize Stella, dat vijf jaar te koop heeft gestaan, is in september 2018 verkocht en zal Stella Suites gaan heten. De monumentale en in jugendstil gebouwde villa zal omgebouwd worden tot een kleinschalig hotel met acht kamers. Het hotel moet, net als de naamgeefster Sultanica (Stella) Ionescu, frivool, eigenzinnig en heel persoonlijk worden.
Het was de bedoeling dat in Stella Suites vanaf november 2019 overnacht kon worden. Dat is niet helemaal gelukt. De oplevering van Stella Suites vond plaats op 1 februari 2020 volgens een melding van architectenbureau Aerde Bogert op de facebookpagina van ‘Steengoed Goirle’.

 
Meer info over Stella Suites: KLIK HIER
 

Kijk ook eens op: ‘Huize Stella’ Beschrijving en fotoos exterieur en interieur


Comments are closed.