Groepsfoto ‘van de Lisdonk’ en ‘Spierings’

1930 – Groepsfoto met drie zonen van Willeke van de Lisdonk, neven en vrienden

Personen op foto (opm. Willeke staat zelf niet op de foto):
achterste rij vlnr: > Sjef van de Lisdonk (zoon) (1900-1932), Sjef Spierings (neef), onbekend, Willem van de Lisdonk (zoon) (1906-1975) en Tiest van de Lisdonk (zoon) (1899-1974)
voorste rij vlnr: >Antoon Spierings (neef) en Toon Timmermans (vriend van Sjef Spierings)

Het was de hoedentijd zo rond 1930 en het was sjiek om een regenjas over de arm te dragen.

De familie van de Lisdonk en de familie Spierings waren erg close met elkaar, want oma Hanneke Spierings-Eijsermans was een zus van Leentje (Trees) van de Lisdonk-Eijsermans.
De kinderen van beide families trokken veel met elkaar op. Ook later toen de zonen en dochters van de Lisdonk getrouwd waren en meestal niet meer in Goirle woonden, kwamen ze nog regelmatig bij hun tante Han in het huis in de Kloosterstraat 1 in Goirle.
Zo ook Toon van de Lisdonk (Frater Asterius op Celebes) kwam in zijn verlof in Nederland altijd op bezoek.

Willeke van de Lisdonk (Willeke de Jood) de echtgenoot van Leentje had een winkeltje op de Tilburgseweg in Goirle waar nu de Rabobank is gevestigd. Volgens mijn vader Willem Spierings sliepen de kinderen op de open zolder en konden door de openingen tussen de dakpannen de sterren tellen. Het was in die tijd overal armoe troef.

Willeke van de Lisdonk reed met een paardje en wagen zijn vaste klanten af om galanteriën te verkopen. Het paardentuig was al op diverse plaatsen hersteld met ijzerdraad. Een trekhond die de vallende ziekte had, trok samen met het paardje de kar. Zijn zoon Tiest had een spraakgebrek en moest zijn vader helpen op de tour. Het kwam nogal eens voor dat hij bij zijn oom Drik Spierings snel achterom de schoenmakerij binnenliep met de mededeling: “Dikoom, Dikoom, vlug unne immer waoter want den hond leeter wir”.

Bronverantwoording:
Bovenstaande tekst is aangeleverd door Henk Spierings (Goirle) op 27 januari 2013
Opm.: Zijn grootmoeder Hanneke Eijsermans was een zus van Trees Eijsermans de echtgenote van Willeke van de Lisdonk.

Comments are closed.