'Spijkers en Spijkers'

Een onthullend verhaal

  

In 1966 leerde ik, Adrianus Wilhelmus Johannes Maria van de Lisdonk geboren 12-4-1947 te Tilburg, mijn vrouw, Maria Johanna Wilhelmina Spijkers, kennen. Mia werd in Tilburg geboren op 31-7-1947 en draagt de oer-Tilburgse naam: Spijkers. Volgens overlevering zou de naam Spijkers (Speijkers) afgeleid zijn van 'de Speijker' een zogenaamde tiendschuur (spicarium) in Tilburg waar vroeger de belastingopbrengst zoals graan e.d. werd opgeslagen.

Nu wil het toeval, dat mijn vader me ooit vertelde dat zijn grootmoeder ook Spijkers heette en dat bleek te zijn Henrica Spijkers geboren in 1857 te Tilburg en overleden aldaar in 1938.

Of hij precies wist wat voor vrouw mijn overgrootmoeder was weet ik niet, maar zeker is wel dat er iets was waar men niet over sprak. Ik vond dit uiteraard interessant en wilde daar meer van weten.

Al vrij vlot na de start van mijn onderzoek liep ik tegen het feit, het ergste wat een genealoog kan overkomen, dat mijn eigen grootvader een onecht kind was. Zijn moeder heette Henrica Spijkers en in zijn geboorteakte stond geen vader vermeld. Hij heette dan ook bij zijn geboorte op 4-2-1882 Johannes Jacobus Spijkers.

Henrica had zelfs nóg vier onechte kinderen, die allen een andere biologische vader hadden, waarvan een tweeling vroegtijdig is gestorven.

Mijn grootvader werd, net als zijn jongere broer en zus, op 1-5-1889 gewettigd en wel bij het huwelijk van Henrica met Petrus van de Lisdonk.

Dit betekende dat mijn grootvader vanaf zijn zevende jaar Johannes Jacobus van de Lisdonk ging heten.

Na snuffelen in het dooparchief van de parochie 't Heike in Tilburg vond ik een zeer interessante noot in het kladregister van de pastoor. Hij gebruikte dit register om het officiële doopboek netjes in te kunnen vullen. Maar ook in dat doopboek staat deze noot, namelijk, de biologische vader van mijn grootvader was Johannes Ansems. Een vroedvrouw kreeg vaak van de pastoor de opdracht om tijdens de bevalling van een onecht kind de naam van de vader te ontfutselen. Meestal lukte dat, zoals ook hier weer blijkt.

In feite zou mijn grootvader Johannes Jacobus Ansems geheten moeten hebben, tenminste als die twee getrouwd waren. Dat was duidelijk niet, want Henrica had later nog verschillende relaties (zonder huwelijk) waarvan ze een kind kreeg. Zij heeft dus meerdere keren het bed gedeeld met een ander.

Na dit voor mij nogal onthullende verhaal ging ik op zoek naar de voorouders van Henrica en mijn vrouw Mia. Na veel speurwerk kwam ik terecht bij Henricus Speijkers getrouwd met Adriana Geerts te Tilburg (25-4-1723). Van hun zes kinderen zijn de twee zonen Gijsbertus geboren 1739 en Leonardus geboren 1743 belangrijk.

Gijsbertus zorgde voor de nakomelingen waaruit Maria J.W. Spijkers stamt.

Leonardus zorgde voor de nakomelingen waaruit Henrica Spijkers stamt, maar ook ikzelf.

Het is dus duidelijk: mijn vrouw en ik hebben gemeenschappelijke voorouders. Zoals mijn vrouw zegt: "Ik (Mia) ben afstammeling van de goede tak en jij (Ad) bent van de slechte tak".

Ik ben nog niet achter de ware toedracht waarom Henrica meerdere mannen heeft gehad, maar een ding is zeker, ze heeft sinds ik stamboomonderzoek doe de gemoederen binnen de familie danig los gemaakt en is geregeld het gesprek van de dag.

Als zij niet in 1889 gehuwd was met Petrus van de Lisdonk had ik waarschijnlijk dezelfde achternaam gehad als mijn vrouw en zouden wij geheten hebben: Ad en Mia Spijkers - Spijkers.

  

Ad van de Lisdonk (Oostrum-Lb)

Dit verhaal is in 1998 in het decembernummer van het maandblad GENS NOSTRA gepubliceerd. Deze speciale uitgave, van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) heeft als titel: Bijzondere verwantschappen.

 

Zie ook:

De genealogische gegevens van de hierboven vernoemde personen kunt U vinden op de: Genealogische pagina van de familie van de Lisdonk 

Copyright © 1990-2011 - Ad van de Lisdonk (Oostrum-Lb).

bronverantwoording

laatst bijgewerkt op 18 augustus 2010

U bevindt zich op de homepage > http://www.familievandelisdonk.nl